Stor kunst nært

Henningsvær

Du trenger ikke reise langt for å oppleve internasjonalt anerkjent fotokunst. Det holder å kjøre til Henningsvær

En hvit murbygning troner majestetisk nede i fjæra, like før veien svinger inn i Henningsvær sentrum. Siden 1920 har den stått der, de første 70 årene som kaviarfabrikk og arbeidsplass for flere av fiskeværets fastboende. På nittitallet opphørte produksjonen, og lokalene ble stående tomme fram til 2006. Da kjøpte Venke Hoff fabrikken for å unngå at bygningen måtte vike for nye boliger. I Henningsvær er den nye eieren også kjent som ”Venke på Fyret”, ettersom hun og mannen, Rolf Hoff – investor og kunstsamler, har lagt ned enorme ressurser i å restaurere stedets fyr. Men hvor mye jobb kaviarfabrikken skulle kreve, hadde hun ingen anelse om.

Hele familien involvert
– Jeg ble invitert til å holde foredrag på Norsk Murdag, et arrangement for byggebransjen i Norge. Da skjønte jeg hvor mye jobb jeg faktisk har lagt ned i prosjektet, ler Venke mens vi unner oss en liten pust i bakken nede i foajeen. Det er ikke bare hun som har investert tid og krefter på prosjektet. Utenfor står Rolf Hoff og serverer selvstekte vafler til publikum. Datteren Mariken har ansvaret for den daglige driften og arkitektsønnen Petter har stått for prosjekteringen av ombyggingen. Det er også han som er mester for den vakre innredningen i inngangspartiet. De flotte eikehyllene er fylt opp med kunstbøker, T-skjorter og suvenirer, alt nøye valgt ut for å gjenspeile en svært seriøs aktør på den nasjonale og internasjonale kunsthimmelen.

kaviarfabrikken04
VAKKERT INTERIØR Petter Hoff står bak innredninga i foajeen.

Stort nettverk
Venke har alltid vært opptatt av å ta vare på kulturhistorien. Samtidig har hennes mange år på reise i kabinpersonalejobben  i SAS gitt henne god oversikt over hva som rører seg i kunstlivet rundt omkring i verden. Ekteparet har opparbeidet seg en anselig samling av samtidskunst, og nettverket av kunstnere er formidabelt. Venke anser nettverket som den viktigste kapitalen i dette prosjektet. – Vi har hatt Per Barclay, Torbjørn Rødland og Børre Sætre boende her på Kaviarfabrikken mens de forberedte seg til Festspillene i Nord-Norge. Den bergenske street art-kunstneren Pøbel har laget dekorasjonene på toalettene, sier Venke og avslører at sistnevnte, sammen med kunstnersignaturen Dolk, har tilbrakt mye tid i bygningen, også før restaureringsarbeidet tok til. Det har ført til at du kan finne spor av de to kunstnerne på flere steder i Henningsvær. En annen anerkjent norsk kunstner, Bjarne Melgaard, har utformet de flotte dørhåndtakene til bygget, og Per Barclay har skapt kunstverk med utgangspunkt i gamle gjenstander fra fabrikken.

Bra tilbakemelding
KaviarFactory, som er det offisielle navnet på visningsrommet, åpnet dørene for publikum 9.juni i år. Selv uten et stort markedsføringsapparat, har et stort antall besøkende funnet veien hit allerede. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest arrangerte en av sine konserter her under årets festival, og tilbakemeldingene fra både konsertpublikummet og arrangører var utelukkende positive.

kaviarfabrikken02
LYSSATT AV MIDNATTSSOLA Marie Bovos bilder er tatt i nærheten av kaviarfabrikken.

Kunstnere med tilknytning
Kunstnerne som presenteres i åpningsåret har alle en viss tilknytning til landsdelen, enten gjennom opphav eller tilbrakt tid. Andre etasje er viet Bodø-kunstneren Rune Johansen, som ble landskjent for ti år siden med sine bilder av nordnorske hjem og deres eiere. I første etasje finnes bilder av franske Marie Bovo. Hun har brukt strendene i Lofoten som utgangspunkt og lyssatt bildene med det evigvarende lyset sommerstid.

kaviarfabrikken03
RUNE JOHANSEN-ROMMET Andre etasje er viet Bodø-kunstneren Rune Johansen og hans fotografier.
kaviarfabrikken01
POLITISK KUNST? Per Barclays bilde fra området viser et fiskehjell som speiler seg i olje. Begge sider i oljeboringsspørsmålet har tolket bildet til sin fordel.

Per Barclay er også representert. Et fiskehjell oppå et speil av spillolje, med lofotnaturen som storslått kulisse. Venke synes dette bildet er spesielt. – Da Per lagde det, hadde han ingen politiske baktanker bak. Men diskusjonen om oljeboring i Lofoten og Vesterålen har gjort at publikum tillegger det betydning, både for og mot. Det synes jeg er kult, smiler kvinnen, som nekter å se på Henningsvær som en utkant. – Jeg vil vise kunst som du ellers må til New York eller Berlin for å oppleve.

Oppdragsgiver: Harstad Tidende
Publisert i Harstad Tidende lørdag 31.august 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s