KaviarFactory med ny utstilling hvor maleriet og de stadig endrede begrepene og oppfatningene rundt maleriet er tema.

Helt siden den gamle kaviarfabrikken ved innkjøringa til torget i Henningsvær åpnet i helt ny drakt i 2013, har den vært et yndet turistmål for kunstelskende reisende. Kombinasjonen samtidskunst av ypperste klasse framvist med Lofotens storslåtte natur som malerisk kulisse, har fått internasjonale kunstmagasin til å gå av skaftet, og kunstkjennere fra hele verden til å legge turen innom det lille fiskeværet i nærheten av Svolvær.
Bak KaviarFactory står Venke Hoff, som sammen med mannen Rolf lever og ånder for samtidskunst og formidling av den. Det Oslo-bosatte paret tilbringer store deler av året i Henningsvær og har, i tillegg til KaviarFactory, også restaurert Henningsvær fyr. Begge byggeprosjektene har de mottatt priser for.

Femte utstilling
Årets utstilling – «Painting or Not» – er den femte i rekken siden åpningen. Det dreier seg, som tittelen antyder, om maleri fra ende til annen. Flesteparten av verkene er blitt til i løpet av de ti siste årene, og begrepet om hva et maleri er, blir definitivt utfordret. – Utstillinga vil ha fokus på hvordan begrepene og oppfatningene rundt maleri stadig tøyes og reforhandles i våre dager, forteller Venke, smilende og entusiastisk, idet hun slipper oss inn i galleriet en av påskedagene, lenge før utstillingen egentlig skal være tilgjengelig for publikum. Selv om bildetitler og forklarende tekster ennå mangler, er bildene kommet opp der de skal være, og man får inntrykk av en fargerik og spennende utstilling med interessante verker fra flere kontinenter.

Renommerte kunstnere
Det er ikke hvilke som helst kunstnere du kan oppleve i Henningvær. – I år har Raúl de Nieves egen vegg på Whitney-biennalen, Yourgos Sapounzis stiller ut på Venezia-biennalen og Ryan Trecartin er inne hos Saatchi Gallery, forteller Hoff, tydelig stolt over å kunne presentere de samme kunstnerne som tre av de mest betydningsfulle samtidskunstareaene i vår tid. Canadiske Jack Goldstein, som regnes som en av de mest betydningsfulle kunstnerne i New York på 1980-tallet, er representert. Det samme er Michael Sailstorfer, som har laget KaviarFactorys særegne logo. Fra det norske kunstmiljøet rommer utstillinga verker av Gardar Eide Einarsson, Josefine Lyche, Ida Ekblad, Ole Jørgen Næss, Mikael Brkic, Henrik Olai Kaarstein og Eirik Senje.

Dronningen kommer
Allerede 1. mai kunne publikum ta utstillinga i øyesyn. Den offisielle åpninga finner ikke sted før midt i juli, men da er det heller ingen hvem som helst som har annonsert sitt besøk. 15. juli besøker H M Dronning Sonja Henningsvær, og for Hoff er det en stor ære at Dronningen har takket ja til Nordland fylkeskommunes invitasjon til å forestå åpningen.

Blodslit
En utstilling av dette formatet lager ikke seg selv. – Det er et blodslit, forteller Venke og innrømmer at arbeidet er en stor belastning, ikke minst på familien som stiller opp for KaviarFactory. Mannen Rolf har valgt ut verkene og satt sammen utstillingen. Det er er også han som står for transport av kunsten langs humpete norske landeveier. Med unntak av økonomisk støtte fra Nordland fylkeskommune, står galleristene helt på egne bein. Nå er imidlertid alt strevet glemt, og Venke gleder seg til å vise fram utstillinga. – Det er mange verk med mye energi. Det er noe for svært mange, og jeg er sikker på at utstillinga setter Lofoten på kartet innen kunstverdenen, avslutter hun entusiastisk.