Malerisk i Henningsvær

KaviarFactory med ny utstilling hvor maleriet og de stadig endrede begrepene og oppfatningene rundt maleriet er tema.

23HELKaviarFactory_03
VARIERT Mange ulike uttrykk ved siden av hverandre i KaviarFactorys andre etasje.

Helt siden den gamle kaviarfabrikken ved innkjøringa til torget i Henningsvær åpnet i helt ny drakt i 2013, har den vært et yndet turistmål for kunstelskende reisende. Kombinasjonen samtidskunst av ypperste klasse framvist med Lofotens storslåtte natur som malerisk kulisse, har fått internasjonale kunstmagasin til å gå av skaftet, og kunstkjennere fra hele verden til å legge turen innom det lille fiskeværet i nærheten av Svolvær.

Bak KaviarFactory står Venke Hoff, som sammen med mannen Rolf lever og ånder for samtidskunst og formidling av den. Det Oslo-bosatte paret tilbringer store deler av året i Henningsvær og har, i tillegg til KaviarFactory, også restaurert Henningsvær fyr. Begge byggeprosjektene har de mottatt priser for.

23HELKaviarFactory_04
IVRIG GALLERIST Venke Hoff er ivrig etter å formidle. Her sammen med Svein Ingvoll Pedersen, daglig leder ved Nordnorsk kunstsenter.

Femte utstilling
Årets utstilling – «Painting or Not» – er den femte i rekken siden åpningen. Det dreier seg, som tittelen antyder, om maleri fra ende til annen. Flesteparten av verkene er blitt til i løpet av de ti siste årene, og begrepet om hva et maleri er, blir definitivt utfordret. – Utstillinga vil ha fokus på hvordan begrepene og oppfatningene rundt maleri stadig tøyes og reforhandles i våre dager, forteller Venke, smilende og entusiastisk, idet hun slipper oss inn i galleriet en av påskedagene, lenge før utstillingen egentlig skal være tilgjengelig for publikum. Selv om bildetitler og forklarende tekster ennå mangler, er bildene kommet opp der de skal være, og man får inntrykk av en fargerik og spennende utstilling med interessante verker fra flere kontinenter.

BRASILIANSK MALERKUNST Raúl de Nieves har tatt malerkunster ett skritt videre.
BRASILIANSK MALERKUNST Raúl de Nieves har tatt malerkunsten ett skritt videre.

Renommerte kunstnere
Det er ikke hvilke som helst kunstnere du kan oppleve i Henningvær. – I år har Raúl de Nieves egen vegg på Whitney-biennalen, Yourgos Sapounzis stiller ut på Venezia-biennalen og Ryan Trecartin er inne hos Saatchi Gallery, forteller Hoff, tydelig stolt over å kunne presentere de samme kunstnerne som tre av de mest betydningsfulle samtidskunstareaene i vår tid. Canadiske Jack Goldstein, som regnes som en av de mest betydningsfulle kunstnerne i New York på 1980-tallet, er representert. Det samme er Michael Sailstorfer, som har laget KaviarFactorys særegne logo. Fra det norske kunstmiljøet rommer utstillinga verker av Gardar Eide Einarsson, Josefine Lyche, Ida Ekblad, Ole Jørgen Næss, Mikael Brkic, Henrik Olai Kaarstein og Eirik Senje.

23HELKaviarFactory_06
MALERISKE OMGIVELSER Du skal lete lenge etter et galleri med flottere natur rundt seg.

Dronningen kommer
Allerede 1. mai kunne publikum ta utstillinga i øyesyn. Den offisielle åpninga finner ikke sted før midt i juli, men da er det heller ingen hvem som helst som har annonsert sitt besøk. 15. juli besøker H M Dronning Sonja Henningsvær, og for Hoff er det en stor ære at Dronningen har takket ja til Nordland fylkeskommunes invitasjon til å forestå åpningen.

23HELKaviarFactory_05
SAMARBEID Ryan Trecartin, som er inne i varmen hos velrennomerte Saatchi Gallery, står bak «She had it made» sammen med Lizzie Firth.

Blodslit
En utstilling av dette formatet lager ikke seg selv. – Det er et blodslit, forteller Venke og innrømmer at arbeidet er en stor belastning, ikke minst på familien som stiller opp for KaviarFactory. Mannen Rolf har valgt ut verkene og satt sammen utstillingen. Det er er også han som står for transport av kunsten langs humpete norske landeveier. Med unntak av økonomisk støtte fra Nordland fylkeskommune, står galleristene helt på egne bein. Nå er imidlertid alt strevet glemt, og Venke gleder seg til å vise fram utstillinga. – Det er mange verk med mye energi. Det er noe for svært mange, og jeg er sikker på at utstillinga setter Lofoten på kartet innen kunstverdenen, avslutter hun entusiastisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s