Smakfull mat hos «Søta bror»

Abisko

Turiststasjonen i Abisko har langt mer å tilby enn en seng å sove i.

Det er langt mellom husene langs E10 etter at «Söta bror» har overtatt ansvaret. Såpass langt at en utmerket matopplevelse i nærmeste framtid er det siste du forventer, når hyttegrendene i Riksgränsen og Björkliden passeres i god fart. Allikevel er du kun minutter unna. På turiststasjonen i Abisko diskes det hver dag opp med en tre-retters meny, akkompagnert av et anstendig utvalg godt drikke som passer til.

10HELkortreist_abisko08
UTSIKT MOT TORNETRÂSK Fra restauranten ser man ut over innsjøen Torneträsk, som er Skandinavias største fjellsjø.


Billig matglede

10HELkortreist_abisko05
FORNØYD KJØKKENSJEF Paula Cederlöf er godt fornøyd med alle de flotte tilbakemeldingene som maten og restauranten hennes får

– Vi ønsker at våre gjester skal kunne bli mette etter en lang dag ute på vandring. Samtidig skal det ikke være for stivt. Du skal ikke være nødt til å kle deg om for å komme i inn i Restaurant Kungsleden, forteller kjøkkensjef Paula Cederlöf. Stockholmsjenta kom til Abisko for første gang i 2005, og siden 2009 har hun hatt ansvaret for gryter og kar på kjøkkenet på turiststasjonen. Sammen med sine medkokker og serveringspersonale sørger hun for at gjestene kan spise seg gode og mette uten at det svir for mye i lommeboka. En treretters middag koster 375 svenske kroner. Velger du kun hovedretten, slipper du unna med 225 kroner, uansett om det er fisk eller vilt på menyen.

Åpent hele året
10HELkortreist_abisko04Turiststasjonen trekker til seg gjester fra hele verden, hele året. Om sommeren er det flest svensker som kommer, mens om vinteren velger nordlyshungrige fra Japan og andre nasjoner å besøke stasjonen, ettersom landskapet gir unike muligheter til å oppleve naturfenomenet på best mulig måte. Kjøkkensjefen ønsker at matopplevelsen også skal være unik, og hun prøver å veve så mye av norrlandsk mattradisjon som mulig inn i det som står på menyen.

Kortreist – så langt det går

– Det vi serverer, skal være så kortreist som vi får til, forteller Paula. Viltet får de levert fra Kiruna, drøye ni mil unna, mens grønnsaker og tørrvarer kommer med bil fra Umeå eller Luleå. Det betyr fra 40 til 80 mil langs landeveien. Paula drømmer imidlertid om å hente inn fersk fisk fra andre siden av grensen. Med rundt 20 mil til nærmeste oppdrettsanlegg i Norge, ville kortreistbegrepet være enda mer berettiget, men kjøkkensjefen tviler på at EU-regler gjør det mulig. Kjøkkenet vil har fisken så fersk som mulig, de trenger ikke enorme mengder og tollkostnader tilkommer når grensa skal passeres.

– Jag tvivlar på att någon av oss kunde har gjort en bra affär, smiler hun oppgitt.

10HELkortreist_abisko02
SILDEKAKE TIL FORRETT Nubbetårta er en tradisjonsrik, svensk kake/rett hvor sild er en av de viktigste ingrediensene.

Meny for en uke av gangen

For å holde kostnadene nede,legges det en fast meny for ei uke om gangen. I tillegg er betjeningen opptatt av at så lite mat som overhodet mulig skal gå i søpla. Alle besøkende må derfor forhåndsbestille måltidene. Paula og de andre kokkene tar imidlertid gjerne utfordringen dersom du har allergier eller ønsker en vegetarvariant.

10HELkortreist_abisko03
OGSÅ SAMISK MAT Reinkjøtt er like vanlig i Norrland som i Nord-Norge. Her er reinkjøttet saltet og røkt før det er tilberedt. Retten serveres under navnet Souvas.

Miljøfokus

Turiststasjonen i Abisko holder miljøfanen høyt. Målrettet arbeid gjennom flere år har gjort at anlegget kan smykke seg med KRAV-sertifisering. KRAV er Sveriges mest anerkjente miljømerke, og organisasjonen legger vekt på at all produksjon av mat skal foregå uten å forringe kommende generasjoners mulighet til å få dekket sine behov. Kjøkkensjefen forteller stolt at restauranten er en av kun 12 restauranter i hele Sverige som kan dokumentere at 50 prosent av råvarene er KRAV-merket. Alle de andre restaurantene ligger i Sør-Sverige; den nærmeste ligger i Uppsala, over 125 mil unna. Ikke bare maten holder KRAV-standard. Flere av ølsortene pluss vinen som tilbys i restauranten, er enten KRAV-merket eller økologisk framstilt.

10HELkortreist_abisko06
HJEMMEBAKT Turistasjonen har ansatt egen baker som har ansvar for alt fra brød til kaker.

Ser fram til jul

En hektisk vintersesong er snart over, og kokkene kan puste ut en stund. Mai har enten for lite snø til skigåing eller for mye snø til fotturer. I juni tar det seg opp igjen, og fram til september er det full fart, før det blir nok en rolig periode. Stasjonen stenger ikke, verken i mai eller seinhøstes, og frokost serveres hver dag. Middagssereringen er forbeholdt forhåndsbestillende grupper i de roligste periodene. Paula ser imidlertid fram til årets siste måneder. Mørketid og nordlys betyr full fart, og i år skal hun for første gang by gjestene på et stort julebord når julefreden senker seg. Da skal japanere, briter og kanskje en og annen nordmann få lære hvordan svenskene feirer jul.

10HELkortreist_abisko09
FROKOST HVER DAG Turiststasjonen har åpent absolutt hver dag, hele året, og frokost serveres like mange dager.

Om Abisko

  • Tettsted i Kiruna Kommune, ca fire mil fra grensa til Norge.
  • Nasjonalpark og vintersportssted.
  • Kort vei til Björkliden og Riksgränsen. En times biltur fra Kiruna by
  • Stoppested på malmbanen mellom Narvik og Kiruna
  • Endepunkt for Kungsleden, en 425 km lang vandringsvei som går gjennom Lappland.

Om Abisko Turiststasjon

  • drevet av Svenska Turistforeningen
  • åpent hele året
  • har 300 sengeplasser, fra vandrerhjem- til hotellstandard
  • tilbyr en rekke naturbaserte opplevelser, fra nordlysturisme via løssnøkjøring og fjellklatring til foto- og akvarellkurs.

Oppdragsgiver: Harstad Tidende/Polaris Media
På trykk i Harstad Tidende, Troms Folkeblad, iTromsø og Framtid i Nord – lørdag 10.mai 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s