Bakerinne med glimt i øyet

Camilla Johansen vant andreplassen i «Hele Norge Baker». Nå tar hun sikte på å bli Nord-Norges svar på Nigella Lawson

Hun har båret på mange hemmeligheter det siste året. At Camilla Johansen skulle delta i realityprogrammet «Hele Norge Baker» på TV3, var det kun et fåtall av hennes nærmeste venner som visste helt fram til i februar. Samboer Ulf Harald Uri er den eneste som har hatt kunnskap om at hun nådde nesten helt til topps. Sist søndag ble det slutt på hemmelighetskremmeriet, da Camilla og hennes medfinalister lot bakekunstene avgjøre hvem som er Norges beste amatørbaker i 2014.

camilla_5
Ett av Camillas mesterverk i «Hele Norge Baker» FOTO: TV3

– Vanskelig å holde hemmelig? Vi måtte skrive under noen kontrakter med TV3, så det er rimelig dumt å si noen ting. Camilla ler når vi setter oss ned dagen etter at finalen har rullet over TV-skjermen. Hun innrømmer imidlertid at det faktum at det gikk så bra, var noe hun hadde lyst til å dele med andre.

– Jeg visste jo at jeg ikke vant førstepremien, men det å kunne prate med noen om hvor artig jeg hadde det, alle de flotte menneskene jeg traff og det at jeg sto løpet ut, det har vært noe som jeg hadde villet dele hvis jeg kunne.

Blomstrende barndom
Media har presentert henne som harstadjente, men det er familien hennes ikke enig i.

– De hjemme har vært veldig opptatt av det har stått at jeg er fra Harstad. Jeg er jo fra Storsteinnes, smiler hun. «De hjemme» er mor, far og en eldre søster, og «hjem» er nærmere bestemt bygda Kjosen. Camilla likte å gå på skolen, og hun hadde faktisk lyst til å bli arkeolog ei stund.

– Jeg tror det er veldig bra at jeg ikke ble det. Jeg er ikke så veldig tålmodig. Men arkeolog og det å jobbe med unger var noe jeg tenkte på. En nabo med eget gartneri ble imidlertid viktig for Camilla da hun skulle velge yrke.

– Fra jeg greide å hoppe over den grøfta som skilte huset vårt fra gartneriet, så var jeg der og jobba. Jeg vannet, prikla, sådde og jobbet masse, fordi jeg selv syntes det var fantastisk artig, minnes hun. Naboen var bortimot som ei bestemor å regne for Camilla. Ei tante med svært gartneri i Trøndelag var også viktig, da Camilla bestemte seg for framtidig yrkesvei. Som sekstenåring flyttet hun til Moelv i Hedmark for å utdanne seg til blomsterdekoratør. Ville du bli skikkelig flink, måtte du gå der.

Jobb, mann og barn
Tilfeldigheter gjorde at hun havnet i Harstad. Nathanielsen Blomster hadde sin storhetstid i byen, og mange blomsterdekoratører søkte seg dit på grunn av et godt faglig miljø. Camilla satset, deltok i konkurranser og gjorde det bra. Etter hvert ble det også familie på henne. Samboeren traff hun på jobben hans.

– Jeg leverte bilen min inn til reparasjon, og forlangte at noen på verkstedet måtte kjøre meg dit jeg skulle, sier hun med latter i stemmen. Det ble Ulf som måtte ta på seg den oppgaven, en oppgave han løste så tilfredsstillende at de i dag deler hus, hjem og ansvaret for tre barn i alderen fire til 13 år.

camilla_4
FOTO: Kvitebjørn Foto/Harstad

Egne barn ga bakeglede
Camilla er oppvokst med tradisjonsrik husmannskost. Både mor og bestemor serverte store, gode bløtkaker med bær, og Camilla snakker varmt om fiskegratengen hun fikk servert hjemme. Et annet kjært minne er bestefarens jordbærland, bringebærbusker, og ikke minst drivhustomater.

– Det var de største og mest smakfulle tomatene du kan tenke deg. Å sette tennene i en slik; ingenting kan måle seg med det, sier Camilla med overbevisning. Hun er glad for å ha med seg minnene fra besteforeldrenes gård i Malangen, ettersom det er ikke så mange som får oppleve slikt i dag.

Påvirkninga hjemmefra gjorde at hun allerede som elleveåring kunne diske opp med et godt utvalg gjærbakst og flere skuffekaker. Etter hvert som egne barn kom, og de vokste til, har bakegleden hatt gode vekstforhold. De fire siste årene har det blitt mer og mer baking, ikke bare til seg selv, og det har blitt mindre tid til annet.

– Æ brette ikkje klær lenger, for å si det sånn. Camilla ler hjertelig.

Ujålete kaker
I motsetning til mange andre av de som fronter bakegleden på TV og i sosiale medier, er ikke Camilla så opptatt av at kakene skal være pyntet til trengsel. For henne er de gode smakene det vesentlige, og det er uaktuelt å bruke flere timer på å få kaka til å se flott ut.

– Det er mange søte polkadottdamer ute i bakeverdenen. Jeg er definitivt ikke en av dem, smiler hun. Camilla pynter enkelt og naturlig, og hun bruker gjerne kunnskapen om spiselige planter fra blomsterdekoratørfaget når siste finish skal på plass.

camilla_1
FOTO: Kvitebjørn Foto/Harstad

Påmeldt av sjefen
Den nyslåtte realitystjernen er egentlig ikke så glad i å stikke seg fram, og det var sjefen hennes, Christin Bergh på Hjerter Dame, som meldte henne på konkurransen. Camilla var ikke imidlertid ikke i tvil om at hun skulle delta da forespørselen kom.

– Jeg har mange ganger tenkt at jeg skal gjøre ting, og så gjør man det ikke allikevel, Den gangen greide jeg å snu tankegangen og si til meg selv: nå går toget, og da hopper jeg på. Ei trebarnsmor som for lov til å reise sørover og bare tenke på seg selv i to uker, er helt utrolig. Mannfolka reiser jo gjerne i militæret med jevne mellomrom, så da måtte jeg kunne dra på bakeferie.

En annen viktig motivator var førstepremien. I tillegg til kjøkkenutstyr for et sekssifret beløp, får vinneren gi ut bok med egne oppskrifter. For Camilla som drømmer om både bok og eget bakeri, hadde det å vinne vært et viktig skritt mot å realisere drømmen.

I løpet av to hektiske uker i mai 2013 ble hele programserien spilt inn. Da hun kom hjem igjen, innså hun nødvendigheten av å lage sin egen blogg, ettersom flere av de tidligere deltakerne har brukt bloggene sine til å dele oppskrifter. Venner, som mente at hun skrev så morsomt, var også avgjørende. I løpet av sist høst så bloggen «Bakerinnens betroelser» dagens lys, og leserskaren har økt jevnt og trutt siden.

Bare positivt
I mars viste hun sitt blide åsyn på skjermen for første gang, og siden har hun vært fast gjest i mange stuer landet rundt hver søndag kveld. For Camilla har programdeltakelsen vært utelukkende positiv. Ingen negative kommentarer eller sure oppstøt fra omgivelsene eller bloggleserne.

Camilla synes også det har vært morsomt å se hvor stolt foreldrene og søstra er av henne, og hun fryder seg over at søskenbarna «har kokt suppe på slekta» og raust delt Camillas suksess på sosiale medier. I tillegg har mediesynligheten hatt andre positive bivirkninger

– Bloggen min har ligget på førstesida av VG-nett. Sponsorer har kontaktet meg. I tillegg har jeg blitt kjent med Knut Olav (Knutsen – en av de andre deltakerne, red anm). Det siste er en premie i seg selv.

camilla_3
FOTO: Kvitebjørn Foto/Harstad

Naturlig på skjermen
Mange har lagt merke til den utvungne væremåten og de humoristiske kommentarene som har kommet fra Camillas munn. Selv har hun hatt et avslappet forhold til hvordan hun har opptrådd på tv, og hun forteller muntert om da smøret skulle bankes inn i napoleonskakedeigen i ett av programmene.

– Jeg tenkte ikke på at jeg er en 184 cm høy dame som står og slamrer med et kjevle. Pascal (en av dommerne – red anm) kom forbi, og plutselig sa han lavt: jeg er glad jeg ikke er mannen din.

Veien videre
Konkurransen er over, og hun vant andreplassen, som hun sier selv. Nå skal hun sette drømmene sine ut i livet. De som kjenner Camilla, vet hun har det rimelig travelt. I følge henne selv, bør hun kunne sette nøkkelen i døra til «Bakerinnen», som bakeriet skal hete, allerede til høsten.

– Først må æ bare sjarmere en bank, spøker hun. Hun vil gjerne reise ut og se hvordan bakerier i Sverige og Danmark drives. Mer kursing i bakefaget er noe hun håper å få til, gjerne hos en fransk, fagflink fyr. I tillegg gjelder det å forberede seg; ikke bare på en tøff oppstartsperiode, men også på den krevende prosessen det er å produsere nok til at hjulene går rundt.

Når «Bakerinnen» åpner, betyr det blomsterdekoratøren i henne tar en pause. Hun er komfortabel med det. Yrket er uansett ikke det samme som da hun begynte.

– Selv om jeg ikke har lyst til å gi slipp på superkollegaen min, er det greit. Bransjen er endret, de store kjedene har overtatt og det er nesten umulig å overleve som liten og uavhengig blomsterbutikk. Jeg er stolt over å kunne faget og kommer til å ta det med meg inn i kakepyntinga. I dag hadde jeg nok valgt annerledes. Kanske jeg hadde blitt konditor i stedet, kommer det ettertenksomt fra henne. Å begynne på ny utdannelse idag på lærlingelønn frister ikke. Da håper hun heller på så stor suksess at hun kan ansette en faglært person.

camilla_2
FOTO: Kvitebjørn Foto/Harstad

Nyter det hektiske livet
Tre barn, hus, baking, blogg og full jobb tar tid. Camilla innrømmer at dagene blir svært så hektiske når det står på som verst. Allikevel greier hun å finne mange pusterom hvor hun nyter livet, om det så bare er en film på tv eller noen minutter med et nytt magasin mellom hendene. Hun samler kokebøker, og finner mye glede i å bla gjennom ei bok og drømme seg bort. Hun vet godt hvordan hennes egen bok skal være.

Ujålete oppskrifter, fine bilder og gode, morsomme historier. En riktig feel-good-bok, drømmer Camilla. Engelske Nigella Lawson er et stort forbilde. Camilla synes hun er «jæklig kul».

– Kanskje æ kan bli Nord-Norges svar på Nigella, avslutter hun med glimt i øyet.

Oppdragsgiver: Harstad Tidende
Publisert i Harstad Tidende – lørdag 10. mai 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s