Kan lykke kjøpes?

De smiler pent mot meg fra lokalavisens side to i dag. Fire unge kvinner som tilbyr lykke til salgs. Kjemisk lykke. I følge dem ligger lykken nemlig i Botox og Restylane. Jeg tror ikke det jeg leser.

«- Føler man seg vel, øker også følelsen av lykke. Disse personene blir mer opptatt av å ta vare på seg selv, som at de kan begynne å jogge eller gjøre andre positive aktiviteter». Joda, jeg kjenner meg igjen i det. Positive tanker om utseende, klesdrakt og framferd er ikke det verste som kan skje. Men neste setning gjør meg bare sint. «- ethvert ansikt har sin historie, og ved å bruke disse midlene kan man dra fram det beste i et ansikt. På denne måten kan personen fremstå som den beste utgaven av seg selv». Er ikke poenget med Restylane og Botox nettopp å skjule historien?

Etterhvert blir jeg bare lei meg. Tydeligvis er vi kvinner så ufattelig dumme at vi går på dette salgstrikset. De eneste som blir lykkelige av dette er de som står bak, de som kan håve inn grunker for hvert eneste «lykkeinngrep» som gjøres. For de kan ikke garantere noe. Det eneste de kan si, er at «de KAN begynne å jogge eller gjøre andre aktiviteter. Slike ting gjør at hjernen produserer signalsubstanser som øker lykkefølelsen». Og vi som har levd en stund, vet at å jogge eller gjøre andre aktiviteter krever beinhard disiplin fra dag én og resten av livet.

Jeg kjente et streif av «lykke» i dag. Skjørtet som har vært ubrukelig i flere måneder, kunne endelig tas i i bruk igjen. Ikke som resultat av noe kosmetisk inngrep, men en bevissthet på hva jeg har puttet i meg etter jul, samt jevnlig økt fysisk aktivitet. Min ordentlige lykkefølelse er noe helt annet. Som at solen endelig skinner inn gjennom stuevinduene igjen etter flere måneders fravær. Som at undervisningstimen som er over før eleven har skjønt at den har begynt. Som når ideene du har, viser seg å være like geniale i praksis som på tankestadiet, eller bare noe så enkelt  som at basilikumen fortsatt lever etter flere dager på mitt kjøkken.

Opprinnelig publisert på bloggen Arctic Strawberries 30.mars 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s