Dette skulle egentlig vært nok et blogginnlegg om avisenes elendige kulturdekning. Et tilsvar på et leserinnlegg fra Nordlys’ redaktør Helge Nitteberg, den tredje avislederen i Amedia-konsernet som de siste månedene har gått ut og forsvart hvordan avisen dekker kulturfeltet. Jeg hadde tenkt å ikke være skarpt kritisk, men argumentere med fakta og nye vinklinger. Jeg hadde til og med tenkt å si at jeg har forståelse for at avisene skriver om sport; tross alt har Norges Idrettsforbund nesten to millioner medlemmer. Det var helt til jeg oppdaget Spillsenteret.
Aldri hørt om det, sier du? Det hadde ikke jeg heller før jeg tegnet abonnement på Nordlys og begynte å gå sportsdekningen til avisa nærmere etter i sømmene. Du trenger forresten ikke avisabonnement på hverken Nordlys eller noen av de andre 43 Amedia-avisene som dukker opp når du googler «Spillsenteret», for å finne ut hva dette dreier seg om, har jeg skjønt i ettertid. Her får du tilgang til alle sakene som er publisert med annonselenker fra Norsk Tipping, og det er ikke få. Med utgangspunkt i 9. desember og 30 dager bakover forteller Nordlys’ søkefelt at avisa har publisert 124 saker i samarbeid med spillselskapet. 71 av de sponsede artiklene er skrevet av en tidligere sportsredaktør i Bergensavisa, som fortsatt står på ansattlista til nevnte avis, dog uten noen definert tittel, mens 50 har en annen opphavsmann, en som tilsynelatende jobber for en av Amedias andre store aktører. Førstemann har siden januar 2018 og fram til nå pøst ut omtrent 1450 artikler om sport og spill, kan Bergensavisas søkefelt fortelle meg. Med den farta kommer han glatt til å runde 1500 artikler i løpet av en toårsperiode.
Det er forresten ikke bare Nordlys som spyr ut sponsorstøttede tekster. Hele 14 andre Amedia-aviser i Bodø, Bergen, Drammen, Narvik, Horten, Haugesund, Moss, Gjøvik, Sarpsborg, Skien, Ski, Elverum og på Romerike har de 30 siste dagene publisert 89 saker eller flere. 12 av disse har publisert over 100, Avisa Nordland troner nest øverst med 147. Her er det fotball for alle penga, litt basket, litt ishockey, landslagshåndball, oddstips – egentlig alt du kan spille på hos den norske spillgiganten. Vi må heller ikke glemme alle artiklene om de som har vunnet svære milliongevinster i pengespillene til Norsk Tipping. De aller fleste sakene har de to tidligere nevnte personene som opphavsmenn.
«Med annonselenker fra Norsk Tipping» står det øverst på de aller fleste sakene, men jeg har funnet brudd på markedsføringsloven, dvs manglende merking. Om du leter litt på sida, finner du lenke til Norsk Tippings side om spillevett. Der kan du lese om ansvarlig spilling, verktøy for å kontrollere spillinga og hva du gjør om problemene med spill blir for store. Jeg prøvde forresten å komme tilbake til utgangspunktet fra spillevettsida, men gikk ikke uten ekstra klikk, både en og to ganger, og en ekstra dose reklame for Norsk Tippings spill.
Desto mer jeg har gravd meg ned i dette, desto flere spørsmål sitter jeg med. Mediekonsernet Amedia, med mottoet «Mangfoldig. Troverdig. Hver dag», skryter av enorm omsetning øverst på sin nettside. Hvor mye av den står det kommersielle samarbeidet med Norsk Tipping for? Hvordan kan én journalist produsere 1500 artikler på to år? Hvordan kan Norsk Tipping forsvare kynismen de viser ved å utsette potensielle spilleavhengige for ytterligere risiko gjennom å påtvinge besøkende på sin spillevettside ekstra reklame? Sist, men ikke minst: Hvordan kan Amedia tro at de framstår som en troverdig medieaktør når de ikke står åpent fram med et kommersielt samarbeid av dette omfanget?