Med hjerte for foto

Jostein Eldevik har plass til langt mer enn bilen sin i garasjen i Kvæfjord

– Et sted mellom 400 og 500, sier Jostein Eldevik (71) og innrømmer at han har ikke helt kontroll på hvor mange fotoapparater han har. Han geleider oss opp trappa til det alarmsikrede rommet over garasjen. Takhøyden der inne er ikke for folk over 180 cm. De lave sideveggene er hyllekledt, og det er knapt en millimeter ledig plass til flere gjenstander. I taket henger forstørrede tegninger som viser den eldste delen av fotografiets historie. Midt på gulvet står et bord med ti stoler rundt. Den lokale fotogjengen har allerede tatt i bruk rommet som møteplass. Jostein har imidlertid lyst til at flere skal få lov til å oppleve samlinga.

Kamera til konfirmasjon
Det startet med et billig kamera av merket Agfa synchro som Jostein fikk i konfirmasjonsgave i 1958. Fotointeressen utviklet seg, og den unge orkdalingen begynte i fotolære på hjemstedet. Etter hvert flyttet han til Trondheim, hvor han jobbet hos velrennomerte Fotograf Schröder i to perioder. Imidlertid valgte han å ikke gjøre fotografiet til levebrød, men å beholde det som en kjær hobby. På 70-tallet begynte kamerasamlingen å vokse, og i dag inneholder den en rekke godbiter fra over hundre år tilbake og fram til i dag.

FORTSATT FILM Samlinga til Eldevik inneholder flere ruller ueksponert film fra ulike leverandører.
FORTSATT FILM Samlinga til Eldevik inneholder flere ruller ueksponert film fra ulike leverandører.

Lokal fotohistorie
– Se her, sier Jostein og viser fram et stort monster av et forstørrelsesapparat som står like ved inngangsdøra. – Dette har, etter hva jeg er blitt fortalt, stått i Harstad Tidendes redaksjon. Han finner fram en rull ferdig eksponert film, plasserer strimmelen i holderen og demonstrerer hvordan fortidas avisfotografer måtte gå fram for å lage forstørrelser. Ved siden av henger en gammel elektronblitz, brukt av HTs tidligere fotograf John Berthung.

FORSTØRRING AV FILM Det gamle forstørrerelsesappratet er noe mer krevende enn dagens digitale teknologi. Dette var hverdagen for fortidas avisfotografer.
FORSTØRRING AV FILM Det gamle forstørrerelsesappratet er noe mer krevende enn dagens digitale teknologi. Dette var hverdagen for fortidas avisfotografer.

Samlinga inneholder flere gjenstander med lokal tilknytning, blant annet et objekt kjent for mange harstadværinger. Da To-Foto la ned sin butikk, fikk Eldevik overta passfotokameraet fra butikken. Et monster av et studiokamera kom han over ute på Andenes, i forbindelse med en annen butikknedleggelse.

LOKAL FOTOHISTORIE Mange av Harstads innbyggere er blitt tatt bilde av med dette kameraet. Passbildekameraet til To-Foto kom i Josteins eie da butikken ble lagt ned.
LOKAL FOTOHISTORIE Mange av Harstads innbyggere er blitt tatt bilde av med dette kameraet. Passbildekameraet til To-Foto kom i Josteins eie da butikken ble lagt ned.

I tillegg viser han fram et kamera som han fikk på en litt spesiell måte.

– Det hang en pose på døra mi en dag. I den lå dette avanserte polaroidkameraet med utskiftbar optikk, forteller han og viser fram et apparat på størrelse med en kilospose havregryn. Sammen med apparatet lå fakturaen som viste hva apparatet hadde kostet. I tillegg lå det en lapp som fortalte at kameraet var blitt brukt til å ta bilbilder hos Arne Johnsen.

05HELfotosamling09
HANG PÅ DØRA En bærepose inneholdende dette kameraet hang på døra til Jostein en dag. Medfølgende papirer viste at det hadde vært brukt i bilbutikken til Arne Johnsen.

Nikon-entusiast
Jostein er en habil fotograf som har høstet heder i nasjonale konkurranser. Selv sverger han til Nikon-apparater, men samlinga hans har noe for enhver smak. Et kjapt blikk i rommet avdekker både Canon, Olympus, Voigtländer og Rolleiflex. Ei hylle er full av fargesprakende 80- og 90-talls kompaktkameraer beregnet på de yngste hobbyfotografene.

FOR KIDSA En hylle er full av fargesprakende kamera, beregnet på unge fotografer.
FOR KIDSA En hylle er full av fargesprakende kamera, beregnet på unge fotografer.

Framvisningsutstyr har han også i samlinga si. En særegen gjenstand er laget i USA for lenge siden. Utformet i tre og med feste til doble bilder i framkant, må det være en av de tidligste 3D-betrakterne som er laget. Jostein har en teori om at den er blitt sendt tilbake til gamlelandet av immigranter, som ville vise familien hjemme hvor stort og flott alt var på andre siden av dammen.

Vokser stadig
Selv om Jostein strengt tatt ikke har mer plass, tar han gjerne mot utstyr han ikke har fra før av. Bare denne dagen vokser samlinga med et nytt digitalkamera og et analogt objektiv. Han er også på jakt etter nye godbiter.

– Jeg skulle gjerne fått tak i Leica-apparater. Det har jeg ikke i samlinga mi, forteller han. I tillegg står flere Rolleiflexer eller Voigtländere på ønskelista.

Drømmer om museum

05HELfotosamling08
DRØMMER OM FOTOMUSEUM Jostein har drømt om å etablere fotomuseum i den gamle, nedlagte skolen på Kveøya. Hittil har ikke det offentlige funnet det interessant nok til å bevilge penger.

Hvor samlingen skal ta veien i fortsettelsen, vet ikke Jostein. Ingen av barna eller barnebarna har samme altoppslukende interesse. Sammen med lokale fotoentusiaster har han drømt om et fotomuseum. På Kveøy står den nedlagte skolen tom, og Eldevik mener det hadde vært et perfekt sted å opprette et nord-norsk museum for fotografi. Entusiastene har beregnet at de trenger 100000 kroner i driftsmidler for å drive uten at det går på helsa løs hos den enkelte. Søknader om offentlig støtte er sendt, men både kommune og fylke har vendt tommelen ned.

05HELfotosamling04
SNODIGE VARIANTER Her viser Jostein fram et kamera som trekkes fram ved å vri på den ene enden av apparatet.

– Det er rystende at det ikke finnes et fotomuseum nord i landet, tordner Eldevik. – I Norge finnes det bare ett museum, og det ligger i Horten. I dag er fotografiet den viktigste historieformidleren, fortsetter han og mener at Kveøya hadde vært perfekt beliggenhet. – Øya har to gårdsmuseum, det finnes muligheter for overnatting og etter at brua kom, har mange turister tatt turen utover, sier han og hevder at det var 5000 på Ti på topp-besøk på Kveøya i fjor. De fleste av dem parkerte nettopp ved skolen.

Så vidt Eldevik vet, er det ingen i Nord-Norge som har større samling enn han. Det er imidlertid ikke havelysten som driver han. Ekte fotoglede, kombinert med interessen for historien bak, gjør at han ikke kvitter seg med samlinga riktig ennå. Han åpner gjerne loftet opp for andre entusiaster og forteller det han vet om kameraene. Drømmen om museum er nok ikke lagt helt på is. Så gjenstår det å se om noen er villig til å ta ideen et steg videre.

05HELfotosamling10
BARNDOMMENS BILDER For mange som var barn på 60- og 70-tallet, var dette den mest spennende leken som fantes.

Oppdragsgiver: Harstad Tidende
Publisert i Harstad Tidende – lørdag 5.juli 2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s