Det er nok nå, NRK!

Jeg er egentlig ikke forbauset. 45 år som korpsmusikant, både som amatør og profesjonell, bør være nok til å vite at statskanalen ikke evner å omtale musikkorpsbevegelsen med respekt. I bunn og grunn omtales ikke musikkorpsene i Norge i det hele tatt, med ett unntak: 17. mai-sendinga. Hva ville 17. mai vært uten skolekorps, amatørkorps, Forsvarets profesjonelle korps og HM Kongens garde? Med en lydkulisse av Gammel Jegermarsj, alskens andre marsjer og jublende barn får korpsene som sveiper over TV-skjermen, 30 sekunders oppmerksomhet. Stiftelsesår, antall medlemmer, uniformer. På småstedene finner dere fram kuriosa om stort og smått. Alt som må til for å fylle dagen med prat.

Hva med ellers i året? Hva sier og skriver dere om oss da? Jeg har de siste dagene prøvd å finne ut hvordan dere har omtalt korpsene på de ulike sendeflatene dere disponerer. Jeg søkte for eksempel på «Musikkorps» på www.nrk.no, og det som kom opp, er sørgelig lesing. Av de 20 øverste sakene er én fra i år (den skal jeg komme tilbake til), ni fra i fjor og fem fra hvert av de to foregående årene. Det er mye elendighet å lese om i disse sakene. Flystreiken til Norwegian i fjor, for eksempel. Det er selvsagt grusomt for de skolekorpsene som fikk ødelagt korpsturene de hadde spart til i mange år, men er det virkelig den eneste vinklinga hvor man kan la et musikkorps inneha hovedrollen?

Mange av sakene er også knyttet til nedleggingsspøkelset som truer Forsvarets korps med jevne mellomrom. Mer negativitet der, altså. Elendige øvingsforhold, dårlig veistandard og mangel på korps er andre stikkord. Et og annet unntak er det heldigvis. NRKs medarbeider i Harstad, Nils Mehren, har ved flere anledninger, seinest høsten 2017, laget fine reportasjer om det vi i Hærens musikkorps driver med. En av reportasjene hans ble til og med sendt på Dagsrevyen en fredagskveld. Andre lokalkontor har sikkert sine trofaste slitere som lager fine korpsrelaterte reportasjer, men jeg sliter med å finne dem.

På NRK TV er det heller ikke mye å rope hurra for. En 30 minutters episode i serien Musikkpuls fra 2013 og en dokumentarserie om Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra 2011 er det mest åpenbare, men det er seks år siden den ferskeste serien ble sendt. Jeg hadde imidlertid litt høyere forhåpninger til 2018 enn vanlig. Tross alt var det utropt til Musikkorpsenes år av kulturministeren, og Regjeringen ga fem millioner i tilleggsbevilgninger

Det startet lovende. Allerede 17. januar 2018 var «Norge nå» viet korpsbevegelsen. Eikanger-Bjørsvik Musikklag, europamestere for brassband i 2017, var hovedkorps, så her var det virkelig mulighet til å vise hva et elitekorps er i stand til å spille. Det var imidlertid Gråblåserne, et nystartet aspirantkorps for voksne, som var mest i fokus. Du trenger ikke være fagutdannet i musikk for å skjønne at nybegynnere ikke akkurat låter så fint. I tillegg var det mye snakk om vaffelrøre og dugnadsinnsats. Ut fra det jeg opplever som mangeårig kulturskolepedagog med elever som driver med både korps og fotball, håndball eller langrenn, er dugnadsbelastningen vel så stor, om ikke større i idrettslagene. Hele sendinga ble en flau oppvisning i fasttømring av eksisterende fordommer mot korpsene. Ekstra frustrerende er det at tilsvarende dugnadsinnsats innen idretten premieres med utdeling av prisen for «årets ildsjel» under idrettsgallaen på direktesendt tv, midt i beste sendetid, i begynnelsen av januar hvert eneste år.

Hva skjedde så resten av året? Min arbeidsplass, Forsvarets musikk, fikk en drøy time i desember. Sett i betraktning av at dette var et 200-årsjubileum for en av landets eldste og største kulturinstitusjoner, er det i hvert fall helt åpenbart for meg at det skulle bare mangle om ikke vi fikk noen minutter i allmennkringkastingens rampelys. Sist Hærens musikkorps spilte på norsk tv var forresten i 1989. Norsk Militær Tattoo fikk også sine tilmålte minutter, men dette arrangementet er ikke representativt for hva norske korps driver med. På radio ble det satt av 30 minutter til «Treblås og messing» en gang i uka, en programpost som har gått noen år. Ellers var det fint lite.

Prikken over i-en satte dere sist fredag da Fredagspanelet på NRK P2s Nyhetsmorgen skulle debattere temaet «Er korpsmusikk vakkert?». Å finne noen som er villig til å snakke dritt om korpsbevegelsen er ikke vanskelig. Det er bare å velge ut en oppmerksomhetssyk person som er villig til å si hva som helst for en dag i rampelyset. Akkurat hva denne personen greide å vrenge ut av seg, bryr jeg meg ikke så mye om. Det som imidlertid gjør meg eitrende sint er hvordan redaksjonen avslører sin kultursnobbethet overfor en bevegelse med mer enn 60000 medlemmer spredt utover hele landet, og sin kunnskapsløshet om hva begrepet korpsmusikk rommer. Hvordan ville det tatt seg ut om fotballkommentatorer ble servert spørsmålet: Er knøttefotball god idrett? Eller at langrennsekspertene skulle diskutere barneskirenn?

Det var nemlig på dette nivået det ble debattert. Grunnlaget for debatten var det korpsene gjør på 1. og 17. mai. To dager av et helt år! Det låter kanskje ikke helt konge av et skolekorps i regn og minusgrader, men det gjør det av Smørås skolemusikk. De ble nummer tre i ungdomsklassen i årets Europamesterskap for brassband. Det gjør det også av Småbispan – Bispehaugen skolekorps som fikk delta i den store paraden i Washington DC på USAs uavhengighetsdag i 2015. Fikk dere forresten med dere prosjektet «Lyden langs leia» i 2018 hvor skolekorps i Harstad, Vesterålen og Lofoten reiste med Hurtigruta og ga utenlandske turister en opplevelse de aldri vil glemme? Dette er en bitteliten brøkdel av de skolekorpsopplevelsene dere overser.

Hva med de nasjonale mesterskapene? I Trondheim arrangeres det NM for janitsjarkorps hvert år. I 2019 deltok 113 korps med 5456 deltakere. Dette greide dere glatt å overse. I Brassband-NM i år vant Eikanger-Bjørsvik, og de kunne dermed delta i EM for tredje år på rad. Det ble heller ikke lagt merke til av dere.

Og før dere begynner å tro at alt dreier seg om konkurranse og mesterskapstitler; det arrangeres konserter over en lav sko gjennom HELE året. Nyttårskonserter, temakonserter, korpsstevner med særkonserter, adventskonserter. Det spilles på sykehjem, utenfor sykehus, på kjøpesenter, fotballkamper og på andre lokale arenaer. Da har jeg ikke engang begynt på det vi i Forsvarets musikk driver med.

Det er nok nå, NRK! Jeg forventer at dere viser dere allmennkringkasterstatusen verdig og sørger for at korpsinteresserte lyttere og seere får et godt tilbud. Jeg forventer at dere slutter med den overfladiske og negative dekninga, og i stedet framstår som en seriøs formidler av alt korpsbevegelsen står for. Still gjerne kritiske spørsmål, men sørg for å basere spørsmålene på faktisk kunnskap framfor journalistenes inngrodde fordommer.

(Bilde: fra Kanebogen skolekorps’ 55-årsjubileum høsten 2018)

12 tanker om “Det er nok nå, NRK!”

  1. Bravo! Så bra med oppbyggelig kritikk! Så bra med de som viser brede i det Norske kulturlivet! På Pensjonistuniversitetet i Drammen hadde vi i går et glitrende foredrag av Jan Eriksen: Musikkorpsenes historie gjennom 700 år! Det var bare helt utrolig! En fantastisk reise i musikkorpsenes verden/historie! Jeg klapper for der:-)

    Liker

  2. Kva med liten demonstrasjon 17. mai: Stoppe å spele kvar gong ein ser eit NRK kamera? So sant ikkje NRK er vaksne nok til å rette opp skeivheita FØR 17. mai då.

    Liker

  3. 100% enig – utrolig pinlig at det kun er fokus på pistrende aspiranter og at foreldre ikke tåler at barna øver hjemme (ofte i reklamer – jeg blir så sint!). Har hatt barn i korps i mer enn 10 år, og har spilt selv i 20 år. Har også hatt samme barn i idrettslag(fotball) så vet godt hva som skjer der også. Alle medier bør skjerpe seg overfor korpsbevegelsen i Norge. De (vi) fortjener både heder og ære!

    Liker

  4. Meget bra! Støtter 100%! Flott at du nevner fredagspanelet uten navn på en viss debattant!
    Han har ikke opplevd hvordan det føles å bruke begge hjernehalvdelene samtidig! Han VET ikke hva dette dreier seg om!

    Liker

  5. Takk for hyggelig sist. Veldig bra og viktig, Inga Helene! Hva hadde for eks LVO vært uten korpsbevegelsen? Da orkesteret startet for snart 45 år siden, var dyktige korpsmusikerne avgjørende for å utvikle LVO fra et dårlig salongorkester til et fulltonig amatørsymfoniorkester som ble invitert til FINN for å holde åpningskonsert i 1979 eller 80. Uten det lokale korpsmiljøet i LoVe, ikke noe LVO! Lykke til videre ned ditt engasjement. Stemmen din er viktig nasjonalt! Hilsen Erik og et helt orkester. Sendt fra min iPhone

    Liker

  6. Veldig bra innlegg. NRK er som annen presse i vårt land: Idrett går foran det meste med stor slagside mot fotball. Jeg husker at Dan Børge Akerø ledet et program på NRK for mange år siden hvor det var en konkurranse for musikkorps. Kanskje det kan være noe å gjenta? Det bør da kunne vise at korps er noe langt mer enn å spille på 17.mai. Jeg spiller selv i Sandefjord Veteranensemble, og vi har 15-20 spilleoppdrag pr. år for publikum i byen eller på institusjoner. Og det publikum vi har setter pris på dette. Bare i Sandefjord er det 6 skolekorps, 2 voksenkorps og 7 veterankorps. Og jeg vil anta at det også i andre byer og bygder er stor aktivitet i korpsmiljøet. Her bør NMK og Korpsnett gjøre en markedsføringsjobb og få bekjentgjort denne aktivitet i NRK.

    Liker

    1. Bravo, Tore Gjone Møller – heia Sandefjord. Jeg lytter til det meste av musikk – og går på konserter, men intet gir meg et slikt kikk som en real konsert av messingblåsere/treblåsere og trommeslagere!! – Og marsjerende rekker i gatene! Det er virkelig til å bli glad av !

      Liker

  7. Flott artikkel på alle vis, 100% enig! Spilte i korps i oppveksten og i studietiden. Takknemlig for alle morsomme og gode opplevelser som musikken har gitt meg! Driver nå med litt sang (Sinatralåter), og har nylig kjøpt digitalt piano. Notelæren fra korpsmusikken kommer godt med 🙂 I boken «Musikken og hjernen» av Brean og Skeie står det mye om de positive effekter musikkopplæring har på cognitive funksjoner, også i høy alder. Den bør leses av alle som er interessert i musikk! Sjekk side 143 og utover. En svensk tvillingstudie viste at den tvillingen som hadde spilt instrument, hadde mindre risiko for å utvikle demens enn den som ikke hadde gjort det. Det står også at musikere holder seg smarte 🙂 Ikke gi deg i forhold til NRK. De fortjener all kritikk for hvordan de har opptrådt i denne saken. Lykke til!

    Liker

  8. Takk for det!
    Virkelig på sin plass. I gamle NRK da det bare var en kanal og TV ikke hadde kommet husker jeg at onkel Arne som spilte klarinett ofte sa på lørdag – «Nei, nå må jeg komme meg hjem slik at jeg rekker å høre janitsjarhalvtimen!»

    Liker

  9. La oss sende inn til NRK opptak fra alle de forskjellige spillejobbene våre! Kanskje noen der vil få opp ørene for hva vi står for, av aktiviteter, engasjement, underholdning, mangfold og ikke minst – her er ingen reservebenk!

    Liker

  10. Godt skrevet. Vi må huske på at i korpsbevegelsen sitter ingen på sidelinja. Alle er med. Kan huske en undersøkelse som ble gjort blant innsatte i fengsel. Ingen hadde spilt i korps…… Av dette kan man, om man vil, trekke den slutningen at det er svært viktig forebyggende ungdomsarbeide som blir gjort av dedikerte korpsledere, dirigenter og foreldre rundt omkring i landet. Og det skapes god grunnkunnskap om musikk , og det skapes mange gode musikere.
    Det er flott det du gjør nå – inspirerer oss til å gi korpsbevegelsen positiv blest.

    Liker

  11. Veldig bra skrevet. Vi sliter også med å få lokale medier (aviser) til å vie oppmerksomhet til den virksomheten vi driver med – unntatt 17. mai da. Spesielt vi som holder til mer enn 30 km fra redaksjonene.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s