Forbanna

– Er du lettet nå, spurte en bekjent noen timer etter regjeringens framlegging av Langtidsplanen for Forsvaret, hvor min arbeidsplass er blant dem som er foreslått videreført. Jeg har måttet tenke meg om noen dager for å kunne sette ord på følelsene mine. Lettelse er ikke noe jeg kjenner, jeg er derimot forbanna!

Jeg er forbanna fordi Forsvarets musikks eksistens nok en gang er tema for innsparinger på forsvarsbudsjettet på promillenivå.

Jeg er forbanna fordi regjeringa setter til side et enstemmig stortingsvedtak fra 2009, som sier at Forsvarets musikk er verdt å bevare, og til og med skal videreutvikles og utbygges.

Jeg er forbanna fordi regjeringa velger å lytte til McKinsey – et utenlandsk konsulentselskap uten kjennskap til norsk kultur og tradisjon (og de innrømmer det selv), og som synes det er helt greit å sende mesteparten av firmaoverskuddet ut av landet for å slippe norsk skatt.

Jeg er forbanna fordi det stadig vekk avdekkes sløseri på høyt nivå av sentrale forsvarsrelaterte etater. Bare i mai i år dokumenterte Aftenposten unødig pengebruk på nivå med det man forventer å spare på ett år ved å omorganisere Forsvarets musikk.

Jeg er forbanna fordi regjeringa ikke ser at vi bringer Forsvaret ut til HELE folket. Fra de aller yngste til de aller eldste. Fra Kvæfjord til Dverberg til Berlevåg til Korgen til hvilket som helst sted i landet som vil ha oss på besøk.

Jeg er forbanna fordi regjeringa ikke anerkjenner forsvarsviljen vi skaper. Det hjelper ikke med all verdens forsvarsevne dersom ingen er villige til å forsvare landet.

Jeg er forbanna fordi regjeringa går i Den Islamske Stats fotspor og vil knuse kulturminner uten å løfte et øyelokk. Riktignok er vi ikke flere tusen år gamle, og vi er heller ikke bygget i stein. Hadde vi forresten vært det, hadde vi for lengst vært fredet av Riksantikvaren.

Jeg er forbanna fordi regjeringa presenterer en tekst om Forsvarets musikk som ikke henger sammen og som bærer preg av klipp og lim fra ulike utvalgsrapporter.

Jeg er forbanna fordi regjeringa nekter å se viktigheten av vår innsats ut mot det sivile samfunnet, og dermed satser på et framtidig Forsvarets musikk med kun seremoniell tjeneste, med den konsekvens at det frarøver institusjonen mulighet for samarbeid med andre kulturinstitusjoner.

Jeg er forbanna fordi jeg må sette livet mitt på vent for tiende gang. Allerede året etter at jeg begynte å jobbe i 1987, kom første nedleggingsforslag. Siden har de kommet med jevne mellomrom.

Jeg er forbanna fordi vi utsettes for umenneskelig press. Vi har måttet forholde oss til det ene forslaget verre enn det andre gjennom det siste året, uten mulighet til å kommentere eller kjempe imot i en lang periode. Samtidig forventes det at vi skal prestere på toppnivå, lik en idrettsutøver av ypperste klasse.

Jeg elsker jobben min. Jeg vet at det jeg gjør er viktig for Forsvaret. Jeg vet også at altfor mange ikke har peiling på hva det er vi driver med, men allikevel tar avgjørelser om oss som de ikke skjønner konsekvensen av. Er det rart jeg er forbanna?

(Foto: Tom Helstad)

14 tanker om “Forbanna”

  1. Veldig bra sagt, og også din artikkel i Aftenposten nylig, Ola. Håper bare det hjelper. Forsvarets musikk er også en utrolig viktig inspirasjonskilde også for det sivile korpsliv. Og om forsvarets korps forsvinner, eller blir redusert, vil det nok ha en negativ virkning på sivile korps. For å dra dette helt ut:….. tenk om en generasjon eller to, om Norge må gå i 17.-maitog uten korps? Jeg er en «gammel» aktiv korpsmusiker

   Likt av 1 person

 1. Jeg er nok en av de som er uenige i det du skriver, og mener at Forsvaret må fokusere på kjerneoppgavene sine ved nedkutting, noe jeg ikke mener at musikkorpset er. Likevel synes jeg innlegget er godt skrevet, og jeg synes du får frem dine synspunkter og meninger på en bra måte. Men jeg synes imidlertid det er forkastelig at du sammenligner den norske staten med den islamske stat. Dette svekker seriøsiteten i innlegget ditt. Nettopp fordi Norge ikke er en totalitær stat, har du muligheten til å ytre dine meninger. Jeg synes det er synd at du bruker en slik sammenlikning, da innlegget ditt i grunn er svært velformulert, og trolig beskriver tankene til mennesker i mange yrkesgrupper rundt om i landet.

  Liker

 2. Omstillinger i arbeidslivet er en utfordring for mange ansatte i dagens samfunn, både privat og offentlig sektor. Det gjelder bl. a oljesektor, helsevesen, lufttransport, skole, forsvar osv. Det er stressende og utmattende både for den enkelte ansatte og han/hennes familie. Det betyr usikkerhet både økonomisk så vel som sosialt, da mange opplever at de må flytte for å få jobb. Dette er noe vår familie har levd med over år, og vi vet at det bare er noe vi må forholde oss til, men enkelt er d ikke. Ditt innlegg beskriver godt hvordan dette oppleves.

  Når d er sakt, er det andre synspunkter du kommer med som jeg ikke deler. Jeg er en av dem som fra jeg var barn har sittet klistret til TV-skjermen når d er military tattoo, jeg griner når korps spiller » Ja vi elsker» og «Gammel jeger marsj». Jeg ser at kulturlivet i Harstad vil bli fattigere hvis Forsvarets divisjonsmusikk forsvinner, og Harstad kulturskole vil miste dyktige lærere. Men, og d er et men. Det er som du selv sier kultur, (les kulturminner, kulturinstitusjon). Når Forsvaret nå må prioritere må de prioritere kjerneoppgaver. For meg er det de operative avdelingene, materiell og penger til å trene. Det nytter ikke investere i f. Eks kampfly når det ikke finnes penger til å holde fly og piloter i luften. Min mening er at det burde være større engasjement for å få beholde Alliert treningssenter på Åsegarden , og ikke minst Kystjegerkommandoen på Trondenes. Det har vært merkelig lite engasjement i lokalsamfunnet i Harstad. Dette er to viktige forsvarsinstitusjoner som ligger under kjerneoppgaver for Forsvaret.

  Jeg er enig med deg i at Divisjonsmusikken er en viktig del av kulturminne og har stor betydning for lokalsamfunnet. Ankepunktet mitt er at Forsvaret ikke skal drive med verken kulturformidling eller distriktspolitiske oppgaver. Forsvaret skal drive med forsvar. For meg vil det være logisk om Divisjonsmusikken ble lagt inn under kulturdepartementet.

  Det jeg finner kritikkverdig i ditt innlegg er at du påstår at regjeringa går i Den Islamske Stats fotspor. Vårt demokrati er det som gjør at du har anledning til å ytre deg og opponere mot vår regjering. Det er vårt demokrati som gjør at Forsvarets prioriteringer blir lagt ut på høring. Det er vårt demokrati som gjør at du som kvinne kan ytre deg offentlig, og sist men ikke minst det er vårt demokrati som er årsaken til at du som kvinne er ansatt i Forsvaret.

  Når det er sakt, så håper jeg for en framtid for Divisjonsmusikken i Nord Norge. Det er en viktig kulturinstitusjon, men min mening er at det bør ligge under kulturdepartementet.

  Liker

 3. Dette er ikke bare «forbanna» Det er fulstendig historieløst. Forsvarets musikkenheter oser av historie og koster «knappenåler og binders» som forsvaret SKAL ta vare på og også utvikle videre. En annen sak er at vi må ta godt vare på ungdomer som utdanner seg til musikere. Selv de fattigste land tar vare på sine musikere!

  Likt av 1 person

 4. Omstillinger er vanskelig, men hvorfor rasere en militær kultur som er dn bærebjelke i den norske identitet. Mange forsvarsanlegg er solgt for en slik og ingenting. Det var jo rett før Forsvaret kvittet seg med Oscarsborg. Det kan fort bli dyrt for Norge. Forsvaret trenger å ta vare på det de skal forsvare

  Likt av 1 person

 5. Tilbaketråkk: Musikkens kraft | Ord om
 6. Tilbaketråkk: Musikkens kraft | Ord om

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s